Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, θα θέλαμε κι εμείς να επισημάνουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας και κινητοποίησης του καθενός από εμάς στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον και στο σύνολο της οικονομίας είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένες. Τα αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά και έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η παρατηρούμενη θέρμανση του πλανήτη τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Απειλούν τη ζωή των ανθρώπων αλλά και όλων των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη. Οι επιπτώσεις για όλους τους τομείς της οικονομίας είναι αρνητικές και σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά αρνητικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικότερες παρατηρούμενες επιπτώσεις όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η αύξηση δασικών πυρκαγιών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, καύσωνες) και επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων με την ανάπτυξη λοιμώξεων και επιδημιών.

Σύμφωνα με οδηγό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αλλαγή του κλίματος- περί τίνος πρόκειται» - Μια εισαγωγή για τους νέους τονίζονται τα παρακάτω:
Η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά, ο καθένας από μας μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της κατάστασης. Ακόμη και μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον δε, οι αλλαγές αυτές διευκολύνουν την εξοικονόμηση πόρων.
• Ανακύκλωνε τα αντικείμενα. Για ανακύκλωση των δοχείων αλουμινίου με στόχο την παραγωγή ενός νέου ανάλογου δοχείου απαιτείται μόλις ένα δέκατο της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή ενός ανάλογου δοχείου εξαρχής. Οι χαρτοποιίες χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή χάρτου από παλιές εφημερίδες απ' ό,τι από χαρτοπολτό.
• Φρόντισε να αποφεύγεις τα τρόφιμα για την παραγωγή ή τη μεταφορά των οποίων απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού και ενέργειας, όπως το κρέας και τα έτοιμα γεύματα.
• Κατανάλωνε εμφιαλωμένο νερό με φειδώ. Αφενός είναι χιλιάδες φορές ακριβότερο από το νερό της βρύσης! Στην Ευρώπη το νερό της βρύσης είναι πόσιμο εντελώς ακίνδυνα και μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φίλτρο για τον περαιτέρω καθαρισμό του, εάν το επιθυμείς. Το εμφιαλωμένο νερό συνεπάγεται κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή και την εμπορική του διακίνηση, ενώ, παράλληλα, σε ορισμένες χώρες πολλές από τις πλαστικές φιάλες καταλήγουν στα απορρίμματα δίχως να αποτελούν αντικείμενο ανακύκλωσης.
• Όταν ετοιμάζεις ένα ζεστό ρόφημα, βράσε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζεται γι' αυτό. Μην γεμίζεις εντελώς το δοχείο στο οποίο θερμαίνεις νερό!
• Εξοικονόμησε ζεστό νερό κάνοντας ντους και όχι κανονικό μπάνιο σε μπανιέρα —το ντους απαιτεί το ένα τέταρτο της ενέργειας ενός μπάνιου σε μπανιέρα.
• Μην ξεχνάς να σβήνεις τα φώτα, όταν δεν τα χρειάζεσαι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείς φωτιστικά με λάμπες αλογόνου που κατευθύνουν το φως προς το ταβάνι, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 30 % της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην ΕΕ ως εκ τούτου, εάν όλοι εξοικονομούσαμε ηλεκτρισμό, το όφελος θα ήταν τεράστιο.
• Όταν χρειάζεται να αντικαταστήσεις έναν λαμπτήρα, αγόρασε έναν οικονομικό: μολονότι η τιμή αγοράς είναι υψηλότερη, έχουν κατά πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής και χρησιμοποιούν περίπου πέντε φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Έτσι, στο τέλος θα έχεις κάνει σημαντική οικονομία.
• Μην αφήνεις την τηλεόρασή σου, το στερεοφωνικό συγκρότημα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κατάσταση «αναμονής». Πρόκειται για τον τρόπο λειτουργίας κατά τον οποίο, ενώ η συσκευή αδρανεί, ένα μικρό λαμπάκι παραμένει αναμμένο. Κατά μέσο όρο, μια συσκευή τηλεόρασης χρησιμοποιεί 45 % της ενέργειάς της σε θέση αναμονής. Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι απέφευγαν να αφήνουν τις συσκευές τους στη θέση αναμονής, θα εξοικονομείτο ηλεκτρικό ρεύμα ικανό να τροφοδοτήσει μια χώρα του μεγέθους του Βελγίου.
• Επίσης, μην αφήνεις τον φορτιστή του κινητού τηλεφώνου σου στην πρίζα όταν έχεις τελειώσει τη φόρτιση του τηλεφώνου, γιατί εξακολουθεί να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με το κινητό σου τηλέφωνο!
• Σήμερα υπάρχουν ήδη πολλές εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμους πόρους ή άλλες «πράσινες» πηγές. Ζήτησε από τους γονείς σου να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτιμήσουν ανάλογο πράσινο φορέα ηλεκτροδότησης, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει. Και, αν ζεις σε ηλιόλουστο περιβάλλον, ζήτησέ τους επίσης να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες.
• Όταν αγοράζετε μια νέα ηλεκτρική συσκευή, λόγου χάρη ένα ψυγείο ή πλυντήριο, βεβαιωθείτε ότι φέρει την ένδειξη «Α» ή «Α++», αν πρόκειται για ψυγείο, στην ευρωπαϊκή ετικέτα ενεργειακής απόδοσης, και την οποία κάθε συσκευή οφείλει να φέρει. Οι ενδείξεις αυτές σημαίνουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι εξαιρετικά αποδοτική από ενεργειακής πλευράς.
• Όταν αγοράζετε μια νέα ηλεκτρική συσκευή, λόγου χάρη ένα ψυγείο ή πλυντήριο, βεβαιωθείτε ότι φέρει την ένδειξη «Α» ή «Α++», αν πρόκειται για ψυγείο, στην ευρωπαϊκή ετικέτα ενεργειακής απόδοσης, και την οποία κάθε συσκευή οφείλει να φέρει. Οι ενδείξεις αυτές σημαίνουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι εξαιρετικά αποδοτική από ενεργειακής πλευράς.
• Όταν τα ρούχα δεν είναι πολύ βρώμικα, χρησιμοποίησε τον οικονομικό κύκλο του πλυντηρίου. Και οποτεδήποτε ο καιρός είναι ζεστός και ξερός, κρέμασε για στέγνωμα τα πλυμένα ρούχα στον αέρα, αντί να χρησιμοποιήσεις ένα ηλεκτρικό στεγνωτήριο.
• Συγκέντρωνε τα βρόχινα νερά για να τα χρησιμοποιήσεις στον κήπο ή για να πλένεις το αυτοκίνητό σου. Έτσι μπορεί να εξοικονομήσεις μέχρι και 50 % του νερού που δαπανάς στο σπίτι.
• Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει όσο πλένεις τα δόντια σου ή τα πιάτα, και χρησιμοποίησε ψεκαστικές βρύσες να εξασφαλίσεις έως και κατά 80 % εξοικονόμηση του νερού.
• Έλεγξε τις βρύσες και τους σωλήνες για να διαπιστώσεις αν στάζουν ή έχουν διαρροή και στη συνέχεια, εάν είναι αναγκαίο, κάνε τις απαραίτητες επισκευές.
• Να προτιμάς προϊόντα που φέρουν το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, με σύμβολο ένα μικρό λουλούδι, σε καταστήματα και υπεραγορές. Το σήμα αυτό πιστοποιεί ότι τα προϊόντα ανταποκρίνονται σε αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.
• Μην υπερθερμαίνετε το σπίτι σας. Η μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σας κατά 1 μόνο °C μπορεί να περιορίσει κατά 7 % τον ενεργειακό λογαριασμό της οικογένειάς σας.
• Όταν αερίζετε το δωμάτιό σας, αφήστε ανοικτό για λίγα λεπτά το παράθυρο και στη συνέχεια ξανακλείστε το, αντί να αφήνετε τη θερμότητα να διαφεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για το 12 % των εκπομπών CO2 στην ΕΕ. Τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, τα ποδήλατα και το βάδισμα είναι φθηνότερες και υγιέστερες εναλλακτικές επιλογές.
• Για ταξίδια λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων ή ακόμα μικρότερων αποστάσεων, χρησιμοποιήστε το λεωφορείο ή το τρένο αντί του αεροπλάνου. Οι πτήσεις αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών CO2!
• Φύτεψε ένα δέντρο στο σχολείο, στον κήπο ή τη γειτονιά σου. Πέντε δέντρα απορροφούν περίπου έναν τόνο CO2 κατά τη διάρκεια ζωής τους.
• Εάν ζεις σε μια χώρα χωρίς πολλές βροχές, χρησιμοποίησε στον κήπο φυτά που ανταποκρίνονται στο ιδιαίτερο αυτό κλίμα και χρειάζονται λιγότερο πότισμα.
• Διάλεγε ξενοδοχεία και προορισμούς διακοπών που να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικούς στόχους, όπως η περιορισμένη χρήση νερού και ενέργειας καθώς και η μείωση αποβλήτων. Φρόντιζε να ξαναχρησιμοποιείς πετσέτες και σεντόνια, ώστε να αποφεύγονται οι περιττές πλύσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 06:43