Δημοτική Βιβλιοθήκη

Γενικές πληροφορίες:

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας, αποτελεί την κύρια βιβλιοθήκη του Δήμου Σκύδρας και λειτουργεί πλέον ως Αυτοτελές Γραφείο του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αλληλεγγύης Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Δήμου Σκύδρας» (ΦΕΚ Β΄ 1205/14-06-2011). Ιδρύθηκε το 1993 και από το 2001 λειτουργεί με σύγχρονη μεθοδολογία και είναι στη διάθεση των κατοίκων του Δήμου Σκύδρας και της ευρύτερης περιοχής.
Στεγάζεται σε μια αίθουσα 51 τ.μ. στο κτίριο του Πολύκεντρου, στην οδό Παύλου Μελά 46 στην πόλη της Σκύδρας, όπου βρίσκεται και η έδρα του ομώνυμου δήμου.Στόχοι και σκοποί της είναι να προωθεί χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις την εξάπλωση της γνώσης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και να καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία.

Συλλογή:

Το βιβλιακό υλικό της Βιβλιοθήκης ανέρχεται σήμερα στους 9.000 τόμους βιβλίων καθώς επίσης και 7 τρέχοντες τίτλους τοπικών εφημερίδων και περιοδικών. Το έντυπο υλικό της είναι ταξινομημένο με το Δεκαδικό Σύστημα Dewey (DDC) και η καταλογογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογογράφησης (AASR2). Η θεματική ευρετηρίαση γίνεται σύμφωνα με τον κατάλογο καθιερωμένων θεματικών επικεφαλίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ενώ η μηχανοργάνωση του υλικού γίνεται με το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ , έκδοση 4.00 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Στη βιβλιοθήκη υπάρχει επίσης αρχείο τοπικών εφημερίδων.

Δανεισμός:

Στη λειτουργία της η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι δανειστική μόνο όσον αφορά τα βιβλία εκτός των πληροφοριακών (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.λπ.). Δανείζονται κάθε φορά δύο (2) βιβλία για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών.

Μέλη – χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μπορούν να γίνουν:

  •  οι κάτοικοι του Δήμου Σκύδρας, του Ν. Πέλλας και του Ν. Ημαθίας.
  •  οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Σκύδρας.
  •  κάθε εργαζόμενος εντός των ορίων του Δήμου Σκύδρας και του Νομού Πέλλας.

Για τον δανεισμό των βιβλίων είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να γίνει μέλος της Βιβλιοθήκης.
Η εγγραφή των μελών γίνεται με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου και την συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Ειδικά οι νέοι που δεν διαθέτουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της Βιβλιοθήκης κατόπιν σχετικής αίτησης του γονέα ή του κηδεμόνα αυτών.

Η εγγραφή διαρκεί ένα (1) χρόνο και είναι δωρεάν. Μετά την παρέλευση του ενός (1) χρόνου, γίνεται ανανέωση της εγγραφής μετά από επιβεβαίωση των στοιχείων του μέλους.
Διευκρινίζεται ότι σε χρήση του υλικού της Βιβλιοθήκης εντός αυτής δικαιούται να προβαίνει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο Δήμος ή ο Νομός στον οποίο αυτός κατοικεί ή εργάζεται.

Εκδηλώσεις:

Η δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης δεν περιορίζεται μόνο στο δανεισμό, στις εργασίες μαθητών – φοιτητών και γενικά στην εξυπηρέτηση των αναγνωστών αλλά , επεκτείνεται με εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο και τους νέους (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, φιλοξενία συγγραφέων, επισκέψεις σχολείων κ.λπ.).
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι μικροί χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μπορούν καθημερινά να αξιοποιήσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους ζωγραφίζοντας και παίζοντας με τα επιτραπέζια παιχνίδια που διαθέτει η συλλογή της.

Προσωπικό:

Στη βιβλιοθήκη απασχολείται σήμερα μια βιβλιοθηκονόμος απόφοιτος της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή : 7:00 π.μ. – 15: 00 μ.μ. ,
Τετάρτη : 10:30 π.μ. – 18:30 μ.μ. .

Επικοινωνία:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύθυνση Παύλου Μελά 46, Τ.Κ. 58500, Σκύδρα
  Νομός Πέλλας
  Τ.Κ 58500
c-tel 23813 51960
   
c-fax 23810 82660
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.